Ishvara-Belvedere-1

Хари Ом!

Казвам се Станислав!

За приятели и познати съм Стенли, а за моят духовен и йога учител – Yash.  

Аз съм този, който стои с името си и най-вече с действията, и познанията си зад Център за Йога и Медитация “Ишвара”. За хората, които считат че документа/тапията прави специалиста – да имам Международно признат сертификат даващ ми правото да преподавам Йога по целия свят. :). За мен това не е важното.

Целта и мисията ми е само  една: да предам натрупания през последните 20 години опит и познания по Йога за по-здравословен, пълноценен и по-щастлив начин на живот на повече хора. Въпреки това, не считам себе си за учител, за гуру. Аз съм Търсещ – Мумукша, човек който върви по този път – пътят на истината през собствения си опит, наблюдение, опознаване, прилагане!

От много малък започнах да си задавам въпроси от сорта на: Кой съм аз? Какъв е смисъла на живота? Какво представлява Вселената? Има ли живот някъде там? Какво е Бог?

Започнах да практикувам различни техники на медитация от 16 годишен. Още от тогава знам, че процеса на медитация не може да се преподава, не може да се “води”. Няма такова нещо като “водена” медитация. Тя е уникално индивидуално усещане и осъзнаване на връзката ни с Абсолюта. Има различни начини, подходи, техники за медитация – които са само “лодката”, която е необходима да пресечем реката. Тези методи и техники – могат да се предават, да се обясняват, но не и самият процес. Той е индивидуален за всеки. Както и усещанията и осъзнаването по време на медитация.

От 10 години практикувам различни стилове в Йога – Айенгар, Хата, Кундалини, Раджа Йога. Човек трудно осъзнава какво е Йога, дори и да практикува цял живот. Освен ако не попадне на правилния учител, който да го въведе в дълбините на това древно дълбоко познание за ЖИВОТА. Защото Йога е именно това – осъзнаване на истинската ни същност и състояние на свързаност с душата. Всичко друго е цирк!* (последното e цитат от Патаби Джойс) 

През годините съм изучавал още Ци Гун, Рейки, Психоанализа, Позитивна психология, Източна Философия. Активно прилагам и се обучавам в Аюрведа, здравословни методи на хранене, билколечение, ароматерапия.

През 2016 г ми се предостави невероятната възможност дасрещна моя духовен и йога учител – Свамиджи Капри в Индия.

След няколкото седмици прекарани в прекрасния му ашрам в свещения за цяла Индия град Пушкар моят свят, мироглед в живота и познанието ми за йога се промениха изцяло. Цялата информация за живота, за смисъла му, за вселената, за всичко около нас която бях събирал, и която беше разхвърляна в главата ми се подреди от само себе си. Свамиджи Капри успя да подреди този леко разбъркан пъзел, за да мога сам да осъзная и практически да изпитам състоянието на Йога, на свързаност, на блаженство. Свамиджи ме въведе в познанието за различните пътища в Йога – Раджа, Бхакти, Гяна (Джнана), Карма. Като скитащ монах в продължение на повече от 10 години Свамижди изцяло отхвърля “успешния” материален начин на живот,който води до тогава и се посвещава на изследване на духовния, вътрешен свят. Именно този му опит като скитащ монах, родово наследени познания по Аюрведа, Ведическа астрология, Ведическа философия, както и факта, че е пряк ученик на един от най-известните Йога и духовни учители на 20 в – Свами Сатянанда го отличава от хилядите други йога гурута.

Свамиджи счита, че Кралският път – Раджа Йога е този път, който обединява в себе си цялото познание и предимства на останалите и е изключително подходящ за живота ни през 21 век. Раджа Йога (позната още като Ащанга Йога – да не се бърка с течението в Хата Йога – Ащанга) е този път, който обръща внимание на вътрешния ни свят. Именно хаоса в него е основната причина да се чувстваме непълни, непълноценни, нещастни, болни. Дори и да сме напълно задоволени материално. Спокойствието, хармонията, баланса и любовта към себе си и живота са причината най-бедните хора и нации по света да са едни от най-щастливите. Чрез 8-те метода (клона) на самопознание и контрол в  Раджа-Ащанга Йога ние осъзнаваме:

В център за Йога и Медитация  Ишвара практикуваме именно Раджа-Ащанга Йога по начин по който това се случва от 2500 години насам. Отделяме еднакво внимание както на външния свят, на материалното си тяло, така и на вътрешния – на нашето съзнание, на енергийното ни тяло, на нашата душа.

Надявам се всички посетители на Център Ишвара да усетят със своето тяло и душа положителния ефект от Йога и след това да го споделят с другите. Сигурното е едно – пътят на Йога е интересен, вълнуващ, понякога не лесен, но ни прави по-добри, усмихнати и пълноценни хора!

Очаквам Ви!

Намасте

Стенли/Yash